Inspiracje kulinarne
Stek z antrykotu z grillowanymi warzywami i salsą z czerwonej cebuli
Składniki:
- 1-1,5 kg antrykotu – Uczta Qulinarna
- przyprawy: sól, pieprz
- 50g masła klarowanego
- 3 papryki – po jednej sztuce z każdego koloru
- 1 cykoria
- 1 bakłażan
- 1 duża czerwona cebula
- 100 g pieczarek
- 1 cukinia
- oliwa z oliwek „Sansa” (oliwa z drugiego tłoczenia)
- 1 duża czerwona cebula
- sos sojowy jasny
- ocet balsamiczny
- miód
- przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Antrykot kroimy w plastry o grubości 1,5-2 cm, osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso z obu stron oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na maśle klarowanym na mocno rozgrzanej patelni lub grillu do uzyskania złoto-brązowego koloru. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180oC. Usmażone steki przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 5-7 minut. Po tym czasie powinniśmy uzyskać średnio wysmażonego steka o różowym przekroju. Po wyjęciu steków z piekarnika pozostawiamy je na kilka minut, by odpoczęły (wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa).
Salsa z czerwonej cebuli
Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy niewielką ilość sosu sojowego, miodu, octu balsamicznego oraz oliwy z oliwek „Sansa”. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Grillowane warzywa
Warzywa kroimy w plastry, marynujemy salsą z czerwonej cebuli i oliwą z oliwek oraz oprószamy solą i pieprzem. Po 10 minutach grillujemy warzywa do momentu, aż będą miękkie. Smacznego!